Savoir-vivre przy stole, czyli sztuka spożywania posiłków. Część I.
Warto zadbać o stworzenie przyjemnych wspomnień niezależnie od tego, czy spotykamy się przy czwartkowym obiedzie, czy celebrujemy ważne dla nas i rodziny wydarzenie. Aby dodać tym chwilom nieco anielskości i zachwytu, warto dobrać ze wszelką starannością każdy szczegół, który nas otacza. Jednym z nich jest zastawa stołowa ze srebra marki Hefra, będąca wynikiem koronkowej pracy projektantów i rzemieślników.
Łyżeczki, widelce, noże, łyżki i wiele innych, okazów rzemiosła metalurgicznego, są budzącym zachwyt detalem, który nadaje uroku momentom życia. Poza zastawą stołową na nakrytym stole nie może zabraknąć delikatnej porcelany i efektownych akcentów. By spotkanie w gronie rodzinnym było udane i po czasie wywoływało uśmiech na myśl o nim, poznaj tajniki efektownej organizacji przestrzeni jadalnianej.
Talerze i sztućce
Ten arcyważny element zastawy stołowej musi być dobrany z dużą starannością. bowiem jest podstawą do spożywania posiłków. Śmiało możemy wybrać naczynia ceramiczne lub porcelanę o delikatnej, ascetycznej formie. Układanie dodatkowego naczynia - podtalerza, jest mile widziane na przyjęciach o wyższym stopniu formalności. Nie należy zapominać, że za najbardziej eleganckie uważa się użycie jednego kompletu talerzy i sztućców obiadowych. Ceramiczno-metalurgiczny miszmasz nie jest wskazany.
Podstawowe nakrycie
Mnogość talerzy, sztućców i szklanych naczyń zależy od ułożonego menu. Im mniej dań, tym mniej elementów musi znaleźć się na stole. Do trzydaniowego obiadu wystarczy przygotować pięć elementów srebrnej zastawy:
- Łyżkę do zupy,
- Nóż i widelec do dania głównego
- Sztućce deserowe - widelczyk, łyżeczka
Oraz szkło:
- Kielich do wody (goblet)
- Kieliszek do wina
Jeśli planujemy podanie innego rodzaju alkoholu, kieliszek do wina musimy koniecznie zastąpić odpowiednim naczyniem:
- Tumbler - whiskey
- Pokal - piwo
- Kieliszek Cordial - likier
Ułożenie sztućców i talerzy
Niezależnie od różnorodności menu, wyjątkowe wydarzenie - rocznicową kolację, kameralne przyjęcie weselne czy nawet uroczysty bankiet - obowiązują pewne zasady organizacji stołu. Odpowiednie ułożenie sztućców i talerzy nie tylko nadaje eleganckiego sznytu, ale także zwiększa komfort gości. Zachowanie ergonomii i stworzenie strefy na stole dla każdej osoby, daje jej poczucie bezpieczeństwa i niewielką, ale osobistą przestrzeń. By szczególna okazja była jeszcze piękniejsza, należy pamiętać, że:
- Nóż kładziemy po prawej stronie, z ostrzami zwróconymi ku lewej.
- Widelec układamy po lewej stronie z brzuszkiem do góry.
- Łyżka musi się znaleźć na prawo od noża. Ważne, by odległość wszystkich sztućców od krawędzi stołu była jednakowa.
- Podstawą do spożycia deseru jest widelczyk i łyżeczka, które kładziemy tuż nad talerzem. Trzon widelca musi być zwrócony w lewą stronę, a łyżeczka na opak.
Jeśli na deser jest przewidziana degustacja serów lub owoców, konieczne jest zastąpienie łyżeczki nożem deserowym.
- Kieliszek do wina lub inne szkło umieszczamy nad nożem na wysokości sztućców deserowych.
- Serwety zarówno papierowe, jak i materiałowe umiejscawiamy w centrum lub nad nakryciem lub z lewej strony.
Rozszerzone nakrycie
Nakrycie stołu poszerzone o kilka ważnych elementów stosuje się na uroczystych wydarzeniach o wysokim stopniu formalności, na których przewidziano złożone menu. W skład nakrycia wchodzą:
- Nóż: do dania głównego, do przystawek, do ryb, do masła
- Widelec - do dania głównego, przystawek, ryb
- Łyżka do zupy
- Sztućce deserowe - łyżeczka i widelczyk
- Talerzyk na pieczywo
- Kieliszek - do wina białego i czerwonego oraz opcjonalnie do szampana
- Serweta
- Podtalerz na zastawę
- Bilet wizytowy
Jak nakryć stół na wystawne przyjęcie?
Podtalerz stanowi centrum nakrycia, dlatego wokół niego tworzymy kompozycję ze sztućców i naczyń:
- Licząc od talerza, układamy: nóż do dania głównego, nóż do ryb, łyżkę do zupy i nóż do przystawek.
- Na lewo, od strony zewnętrznej stawiamy: widelec do przystawek, do ryb i do dania głównego.
- Talerzyk na pieczywo stawiamy na lewo, nad ostatnim widelcem. Na jego prawej krawędzi kładziemy nóż do pieczywa z ostrzem w lewą stronę.
- Kieliszki ustawiamy według schematu: kielich do czerwonego wina na linii noża do dania głównego, kieliszek do wina białego nieco niżej po prawej stronie, kielich do szampana na lewo od kielicha do czerwonego wina, nieco wyżej.
Niektórzy znawcy savoir-vivre zalecają, aby ilość sztućców nie przekraczała trzech po prawej i dwóch po lewej stronie. Chcąc się do tego stosować, pozostałe sztućce należy donosić wraz z tempem wydawania kolejnych potraw.
Dekoracja stołu
Podstawową dekoracją stołu jest obrus, który można wzbogacić o bieżnik w kontrastującym kolorze - ten element dekoracyjny stanowi efektowne tło dla kwiatów i zastawy stołowej. Wydając codzienne posiłki, stół nakrywa się obrusem w dowolnym kolorze. Można go zastąpić lnianymi lub bawełnianymi serwetkami, wedle preferencji gospodarza.
Uroczyste przyjęcie rządzi się nieco innymi prawami. Konieczne jest wówczas użycie białego obrusu. Bezpośrednio na stół kładzie się kawałek tkaniny o rozmiarach trochę większych niż powierzchnia stołu.
Wybierając dekoracje na stół, należy zachować umiar. By nie przytłoczyć stołu i nadać mu lekkości, wskazana jest rezygnacja z wysokich wazonów na rzecz niskich wazoników lub świeczników z podgrzewaczem. Wysoka ozdoba zajmuje dużo miejsca i przeszkadza w komunikacji między gośćmi - zasłania twarze rozmówców i wymusza na nich przybranie niezbyt wygodnej, ale ułatwiającej rozmowę pozycji.
Serwetki
Podczas codziennych, nieodświętnych posiłków najlepiej sprawdzą się serwetki papierowe - układa się je po lewej stronie talerza. Uroczyste obiady czy bankiety ze względu na swoją renomę i elegancki charakter, wymagają skorzystania z materiałowych serwetek - najlepiej, aby nawiązywały wzornictwem i kolorem do obrusu. Złożone w kwadrat lub trójkąt, kładzie się na podtalerzu.