hefra

Lunch – wszystko, co powinniśmy wiedzieć, zanim usiądziemy do stołu

Zasiadając do stołu, warto od razu położyć serwetkę na kolanach. Po skończonym posiłku należy nią otrzeć kąciki ust i odłożyć po prawej stronie talerza.Na stole z pewnością znajdziemy kilka rodzajów sztućców oraz kieliszki i szklanki do wody czy soku. Nie należy jednak przejmować się, gdy nie jesteśmy pewni, który widelec służy, do jakiej potrawy. W tym przypadku warto pamiętać o najprostszej zasadzie i zawsze używać sztućców, które znajduję się najdalej od talerza. Gdy zamówimy poszczególne dania, kelner doniesie lub wymieni brakujące sztućce.

Koszyk z chlebem

Po złożeniu zamówienia, obsługa bardzo często podaje koszyk z pieczywem. Warto wiedzieć, że etykieta nakazuje, by chleb łamać, zamiast go kroić. Zwyczaj ten wywodzi się z religii chrześcijańskiej, gdyż tak właśnie czynił Jezus. Podany zostanie również specjalny nóż do masła. Będzie miał on tępą krawędź i nieco większą powierzchnię do smarowania, niż ten standardowy.

nakrycie stołu i ułożenie sztućców infografika

Które sztućce służą, do czego?

Choć klasyczne sztućce takie, jak nóż i widelec, nadadzą się do jedzenia większości przystawek i dań głównych, na stole niekiedy znajdziemy również specjalne sztućce do sałatek, czy przystawek.

Jeśli zaś zamówimy steka, do jego pokrojenia otrzymamy specjalny nóż z bardzo ostrą, ząbkowaną krawędzią.

Nie każdy ma także świadomość, że nie ma uniwersalnej łyżki do zupy. Jeśli zamówimy np. zupę krem, powinniśmy zjeść ją łyżkę z okrągłym czerpakiem, a jeśli w zupie będzie makaron, ryż lub drobne warzywa, otrzymamy podłużną łyżkę.

Kieliszki i szklanki

Ponieważ większość ludzi jest praworęczna, kieliszki i szklanki znajdują się po prawej stronie talerza. Na stole zazwyczaj znajduje się kieliszek do wina, szampana oraz kieliszek lub szklanka do wody. Przy nakryciu może znaleźć się również kieliszek do sherry – o ile zupa jest pierwszym daniem, a wcześniej nie podano aperitifu. Warto pamiętać, że sherry jest jedynym alkoholem, który może być serwowany do zupy.

Brunch i linner

Te dwa angielskie określenia są połączeniem dwóch słów. Brunch (breakfast i lunch) serwowany jest około południa. Serwowane są wówczas potrawy śniadaniowe oraz lekkie dania obiadowe. Linner natomiast podchodzi od słów - lunch i dinner i serwowany jest późniejszym popołudniem.

This websites use cookies. By using this website you consent to our use of these cookies.Cookies Policy

Sklep internetowy Shoper.pl