hefra

Walentynkowa kolacja - przygotowanie zgodnie z zasadami savoir vivre-u

Aperitif i przystawki 

Choć ukochana osoba z pewnością doceni każde starania, warto zaskoczyć ją perfekcyjnym przygotowaniem i przygotować romantyczną kolację. Zacznijmy od zaplanowania potraw, począwszy od aperitifu, przystawki, przez danie główne, na deserze kończąc. W zależności od walentynkowego menu, warto elegancko nakryć stół oraz dobrać odpowiednie sztućce do dań. Szybsze bicie serca z pewnością zagwarantują romantyczne świece w ozdobnych srebrnych świecznikach.

Gdy już nakryjemy stół, czas przejść do pierwszego punktu programu – czyli aperitifu. Doskonale sprawdzi się tu szampan podany z truskawkami maczanymi w czekoladzie. Pamiętajmy - aby smaki idealnie się połączyły, szampan musi być odpowiednio schłodzony tj. do temperatury 6–10°C. Po otwarciu należy przechowywać go w specjalnym coolerze, aby trunek się nie ogrzał. W ten sposób możemy delektować się szampanem w najlepszym jego wydaniu.Jeśli jednak zdecydujemy się nie nieco bardziej tradycyjne danie, eleganckim dodatkiem – charakterystycznym dla najlepszych restauracji – będzie koszyk z chlebem, podany wraz z talerzykiem z masłem oraz specjalnym nożem do niego. Atmosferze uroku z pewnością dodadzą także elegancko złożone serwetki, przełożone przez np. srebrną obrączkę.

elegancko nakryty stół hefry

Danie główne

Któż nie pamięta słynnej sceny z udziałem spaghetti w bajce o „Zakochanym kundlu”? Włoskie nitki makaronowe to wyjątkowo popularna walentynkowa potrawa. Trzeba ją jednak umieć prawidłowo zjeść. Choć Włosi używają do jedzenia spaghetti jedynie widelca, każdy, kto choć raz w życiu próbował trudnej sztuki nawijania makaronu na widelec, wie, że bez dodatkowej pomocy łyżki, może się to zwyczajnie nie udać. Danie należy więc zjeść za pomocą łyżki trzymanej w lewej ręce oraz widelca, trzymanego w prawej dłoni.Wkładając widelec do ust, możemy dodatkowo zabezpieczyć się łyżką przed kapiącym sosem. Jeżeli zaś zdecydujemy się na rybę, do jej zjedzenia niezbędne będą odpowiednie sztućce. Nóż do ryby charakteryzuje tępa krawędź. Jest on również bardziej spłaszczony od standardowego. Nie służy jednak do krojenia, a jedynie do filetowania, oddzielania skóry, czy ości od mięsa oraz kawałków od siebie. 

eleganckie nakrycie stołu z Hefrą

Deser

Romantyczna kolacja walentynkowa nie może odbyć się bez deseru. Do wersji na słodko będziemy potrzebowali łyżeczki i widelczyka deserowego, które kładziemy u góry talerza. Czerpak łyżeczki powinien być zwrócony w lewą stronę, a ząbki widelczyka w prawą. Wielbicieli wytrawnych przysmaków natomiast z pewnością zachwyci deska serów. Najlepszym sposobem jest zaserwowanie jej z odpowiednim nożem do serów, tak by każdy mógł nałożyć sobie kawałek ulubionego sera, dobranego do wina. Idealnym akcentem jest również kiść winogron, która dodatkowo podbija walory smakowe ułożonych przysmaków oraz nada potrawie eleganckiego finiszu.

walentynkowy deser na stole Hefra

A po wszystkim…

Kto by się przejmował zmywaniem w święto zakochanych? Z pewnością nie HEFRA. Wszystkie sztućce oraz galanterię stołową bez problemu można umyć w zmywarce. Teraz jest to jeszcze prostsze dzięki nowej kasecie do zmywarek. Wykonana z aluminium, doskonale zabezpiecza srebrne sztućce przed korozją i matowieniem. W dodatku łatwo ją umieścić w koszyku na sztućce. Wszystko po to, abyście w walentynki mieli dla siebie jeszcze więcej czasu.

 

This websites use cookies. By using this website you consent to our use of these cookies.Cookies Policy

Sklep internetowy Shoper.pl