Etykieta savoir vivre przy stole

2019-04-02

Przede wszystkim pamiętajmy o podstawowych zasadach savoir-vivre’u. Siadając przy stole starajmy się zawsze prezentować z klasą. Nie powinno się na nim opierać łokci, a jedynie nadgarstki. Nie pochylajmy się również widocznie w trakcie spożywania posiłku. Na kolanach zaś, obowiązkowo powinna znaleźć się serwetka.

Kilka słów o serwetce…

Pięknie przyozdobiona obrączką lub fantazyjnie ułożona, nie jest jedynie modnym dodatkiem na stole, choć z pewnością jakość i misterność dekoracji świadczyć będą o tym, że gospodarz dba o elegancję stołu. Funkcja serwetki odgrywa jednak kluczową rolę podczas posiłku. Zanim rozpoczniemy jedzenie, należy położyć ją w okolicy kolan. Nie powinno się jej zakładać za kołnierz - jest to w złym tonie.

W dawnych czasach - gdy nie było sztućców - serwetka służyła do wycierania rąk po posiłku. Dzisiaj należy nią jedynie delikatnie otrzeć kąciki ust oraz dłonie (w przypadku, gdy zamówiliśmy np. owoce morze). Po skończonym posiłku natomiast kładziemy ją po prawej stronie talerza. Nie trzeba jej składać, ale pod żadnym pozorem nie powinno się jej wrzucać do talerza.

Które sztućce wziąć najpierw?

Używanie sztućców może budzić obawę, zwłaszcza, gdy na stole znajdują się również i te specjalne, przeznaczone do konkretnych dań. Nie ma się jednak czego obawiać. Najważniejsza zasada, o której warto pamiętać, jest dość prosta - należy sięgać po te sztućce, które położone są najdalej od talerza. Ponadto, gdy zamówimy np. rybę lub steka, kelner przyniesie specjalnie do tego przeznaczone sztućce. Choć w ten sposób z pewnością nie popełnimy błędu i tu warto pamiętać o kilku zasadach etykiety:

1.   Nożem kroimy jedynie twarde pokarmy np. mięso,

2.   Nie powinno się kroić ziemniaków, warzyw ani np. makaronu,

3.   Zupę należy nabierać łyżką od brzegów talerza, gdyż w tym miejscu jest nieco chłodniejsza. Z pewnością natomiast nie wypada natomiast na nią dmuchać.

4.  Gdy nie skończyliśmy jeszcze dania, a jedynie chcemy zrobić sobie przerwę w posiłku, sztućce układamy na talerzu “na krzyż”.


5.  Po skończonym zaś daniu, sztućce wypada ułożyć w pozycji wskazującej zegarową godzinę piątą. 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel