Eleganckie przyjęcie

2019-04-08
Kwintesencją smacznego posiłku nie jest jedynie jego wykonanie, ale również estetyka potrawy, jak i całej dekoracji stołu. Warto wiedzieć, jak dopasować wystrój do klimatu spotkania i rodzaju serwowanych dań.

Planując spotkanie przy stole warto uwzględnić jego charakter. W zależności od tego, czy to uroczysta kolacja, rodzinny obiad, czy spotkanie z bliskimi, dekoracja stołu będzie się różnić. Jednak bez wątpienia, idąc w ślad za panującymi trendami, zawsze powinien łączyć je jeden element - minimalizm.  

Minimalizm
Minimalizm to aktualnie jeden z trendów przewijających się w różnych dziedzinach, między innymi w modzie i wystroju wnętrz. Zasada „mniej znaczy więcej” sprawdza się również w przypadku dekoracji stołu. Subtelne i proste elementy o stonowanym kolorze warto połączyć z jednym mocnym akcentem, który doda charakteru.

Biel
W łączeniu elementów istotny jest dobór kolorów. Aktualnie jako kolor przewodni królową mody jest biel. Kolor biały jest kolorem uniwersalnym, w związku z czym sprawdzi się niezależnie od klimatu spotkania. Połączony z krzykliwymi akcentami o intensywnym kolorze stworzy nowoczesny, energiczny wystrój – idealny na spotkanie z przyjaciółmi. Natomiast łączony z pastelami i elementami z drewna nada stołowi swojskości, tworząc przytulną atmosferę. W przypadku, gdy zaplanowane jest oficjalne spotkanie biel idealnie sprawdzi się w połączeniu z chłodnymi, stonowanymi kolorami takimi, jak grafit, czy granat.

Ekskluzywność
W pierwszej kolejności, oceniając jakość potrawy kierujemy się jej wyglądem.  Apetyczne danie smakuje o wiele lepiej. Minimalizm w połączeniu z elementami ekskluzywnymi doda elegancji i uroku. Jako ekskluzywny dodatek najlepiej sprawdzi się wyjątkowa zastawa stołowa. Najlepiej wykonana ze srebra lub posrebrzana. Doceni ona obecność gości, nada niepowtarzalny charakter daniom, nie tylko poprzez wygląd, ale również i smak. Warto podkreślić, że srebro dzięki swoim właściwościom nie wpływa na zmianę smaku potraw. Dodatkową zaletą takiej zastawy, poza aspektem wizualnym, jest jej trwałość.

Savoir Vivre
Ten punkt zdecydowanie powinien stanowić podstawę nakrytego stołu. Mimo, iż w modzie jest artystyczny nieład, to elementy takie jak zastawa stołowa powinny zostać na swoim miejscu, zgodnie z obowiązującymi regułami. Szczególnie w przypadku oficjalnych spotkań. Warto wówczas przed nakryciem przygotować odpowiednie sztućce adekwatnie do podawanych potraw, zgodnie z ich przeznaczeniem.

srebrna cukiernica





















Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel